Meteen naar de inhoud

lokale energie

Na de tijdperken van landbouw, industrie en zakelijke dienstverlening is dit het tijdperk van de nieuwe energiebedrijven. Olie en gas raken op, maar andere, duurzame, energiebronnen leveren nog niet de zekerheid, de warmte, de elektriciteit en de mobiliteit waar de samenleving aan gewend is geraakt. Innovatieve partijen initieren systeeminnovaties waarin opwekking, distributie, gebruik, opslag en besparing van energie opnieuw worden ingericht. Nieuwe combinaties van wind, zon, biomassa. Slimme netwerken en zuinige apparatuur. Afval als grondstof. Met een focus op lokaal, duurzaam en integraal.

Ooit waren er al gemeentelijke en provinciale energiebedrijven. Net zoals de kabelbedrijven, de krantenuitgevers en de kindercrèches werden zij opgeslokt door buitenlandse bedrijven en investeerders. Sommige partijen herinvesteren de opbrengst in nieuwe, lokale energiebedrijven. Andere waren al actief als aanbieder van componenten, techniek of nieuwe leveringsketens.

Alleen al in Nederland is een honderdtal lokale energiebedrijven van start gegaan. Net zoals de honderden vliegtuigbouwers, scheepswerven en PC fabrikanten uit eerdere industriële revoluties zullen niet al die bedrijven overleven. Maar er is een belangrijk verschil. Transport van energie kost energie. De bulk van de bestaande netwerken is ingericht voor eenrichtingsverkeer. Daardoor wordt er veel verspild. Dat kan anders. Het moet lokaal.

zi onderzoekt de strategieën en plannen van de lokale actoren en de ketens, coöperaties en inkoopcombinaties waarin zij nieuwe energie bedrijven.

Vanuit de stad waar Lorentz het elektron uitvond. Waar Tennet, APX, KEMA, SIDN en kiEMT de netwerkkennis bundelen. Waar Energie, Milieu en Techniek speerpunten van made in [Arnhem] zijn. En waar de trolleybus blijft rijden op groene stroom.

Geef een reactie