Telt u altijd uw wisselgeld na? Controleert u alle papieren voordat u geld geeft aan een collecte? Leest u altijd de algemene voorwaarden voordat u een handtekening zet of op akkoord klikt?
Is een deskundige die vaak op televisie is beter dan iemand die de media mijdt en bij het publiek compleet onbekend is? Wat zegt het u dat economen het nooit met elkaar eens zijn? Wat is de waarde van een diploma van een school waar de docenten dat diploma zelf niet gehaald hebben? Is een duur advies meer waard dan een gratis aanbeveling?
Hecht u waarde aan de inschrijving in een beroepsregister waarvan de enige criteria voor inschrijving betaling van contributie en deelname aan een jaarlijkse opfriscursus van een halve dag zijn? Vertrouwt u op de APK, de VOG, de WOZ of de EPG, ook als u weet dat het te duur is om alles te toetsen wat voor u van belang kan zijn? Heeft u wel eens iets gekocht waar u later spijt van kreeg?
Gaat u af op de recensies van een beoordelingswebsite, als naar verluidt driekwart van de beoordelingen afkomstig is van reclamerobots? Vertrouwt u de Consumentenbond, de AFM, de Rijdende Rechter, de Ombudsman, de AIVD?
Kiest u voor iedere website een ander wachtwoord en voor iedere bankpas een andere pincode? Volgt u altijd de instructies van TomTom op? Bladert u door naar de volgende pagina voordat u op een zoekresultaat van Google klikt? Kan een gratis virusscanner infecties voorkomen?
Welke chirurg mag u opereren? Wie kan u opvolgen? Aan wie geeft u de sleutel af? Welke dienst krijgt toegang tot uw persoonsgegevens en contacten? Mag uw webbrowser uw wachtwoord opslaan?
Het is onmogelijk om alles zelf te controleren. Het is naïef om alles en iedereen te vertrouwen. Maar soms kan het niet anders.
In situaties waarin de tijd ontbreekt, of de kennis, of de mogelijkheden, zult u erop moeten vertrouwen dat anderen het beste met u voor hebben. Maar moet u dat altijd meteen doen?
Als het gaat om spoedeisende hulp, noodzakelijke zorg, ingrepen die bijna niemand zelf kan uitvoeren, vertrouwen de meeste mensen op de aanwezige deskundigen. Professionals. Mensen die ervoor hebben doorgeleerd. Soms kunt u uitzoeken wat zij weten, wat zij kunnen en hoeveel ervaring zij hebben. Maar die informatie is niet altijd toegankelijk. Of de tijd ontbreekt om alles zelf uit te zoeken.
Maar ook als er wel tijd genoeg is, is het niet altijd eenvoudig om te achterhalen of iedereen wel het beste met u voor heeft, en kan wat u nodig heeft. Zeker in een zakelijke context. Dat betreft niet alleen betaalde diensten en producten. Ook zaken waarvoor u niet meteen geld hoeft te betalen kunnen u veel gaan kosten.
Veel mensen gaan dan af op referenties. Maar hoe actueel zijn die? Hoe relevant? Zijn alle aanbevelingen wel van toepassing op uw situatie?
Dan heeft u iemand nodig die er snel van alle kanten naar kan kijken. Die durft te zeggen zegt “op dit moment geloven wij er nog helemaal niets van”.
ZI helpt u om zelf een oordeel te vormen. Met inzichten van vergelijkbare situaties. Op basis van de beste beschikbare kennis. Met een persoonlijk afwegingskader, specifiek voor uw situatie. Voor als niemand het beter weet.
Wilt u het zekerder weten? Neem dan voor het onzekere contact op met ZI.
ZI zorgt dat u uzelf kunt vertrouwen als het er echt toe doet